Ruukkupaju

Helpon ruukkupajutyön punontaohjeet

Näitä tarvitset:
• 24 saman vahvuista ja pituista pajunoksaa
• Yksi apusidontavitsa
• Ruukku, esim. korkeus 60 cm ja halkaisija 45 cm
• Peltomultaa tai kukkamultaa n. 30 cm:n kerros
• Ruokalautanen tai vanerikiekko tueksi ruukkuun
• Oksasakset

Tee ensin kahdeksan pajukierrettä eli kolmen pajun nippua.

1. Sidossolmut: purista yhteen kolme pajunoksaa tyvipäästä. Työnnä nipun tyvipään välistä sidontavitsan paksumpi pää niin, että päätä tulee ulos noin 10 cm.
2. Käännä vitsaa nipun ympäri ensin yksi kierros latvapuolelta ja sitten 6 kierrosta tyvipuolelta. Sidonnan lukitus: vedä vitsan loppupää nipun tyvien välitse alaspäin, kunnes se on tiukasti kiinni kierrosten juuressa. Katkaise vitsan ylijääneet osat.
3. Oksien kierto: asettele oksat sormien väliin ja pidä toisella kädellä tiukasti kiinni tyvipäästä. Kierrä tyvipäätä ja liu’uta sormi kohti latvaa sitä mukaa, kun oksat puristavat sormia yhteen. Kierteen voimakkuus on tekijäkohtainen. Kierrä ja liu’uta noin 45 cm päähän latvasta. Huom. Kaverin kanssa kiertäminen sujuu helpommin. Mitä hitaammin kierrät, sitä ikävämmältä se tuntuu.
4. Tee sidontavitsalla sidontasolmu, mutta päinvastoin kuin alhaalla. Aloita vitsan ohuemmalla päällä: kierrä kerran tyvipuolelta, sitten kuusi kertaa latvapuolelta. Kiristä välillä ja katkaise vitsasta yli jääneet osat.
5. Nippujen asettelu: tiivistä multa ja laita lautanen keskelle astiaa. Lautanen auttaa nippujen asettelussa ympyrän muotoon. Kun pajuniput yhdistetään, se pitää niput ympyrässä paikallaan. Kun ruukku on valmis, voi lautasen varovasti poistaa. Työnnä niput multaan pyörittäen kierteen mukaan niin, että nipun tyvipää osuu ruukun vastakkaiseen pohjakulmaan. Laita seuraava nippu vasten edellistä. Niput ovat nyt vinosti ulospäin ruukusta. Korjaa keskellä olevaa lautasta ja tiivistä multaa.
6. Nippujen yhdistäminen: ota niput nyrkkiin noin 40 cm latvasta. Tee apukiinnitys apusidontavitsalla, jotta saat nyrkin vapaaksi. Paina sidonnan kohdalta nippua alaspäin niin, että siihen tulee sipulikupolin muoto. Tee kunnon sidonta siihen kohtaan. Avaa nippujen sidonnat latvoistaan, jotta ne leviävät ja kasvavat pilven muotoon.

Ruukkupajutyön punontaohjeet pdf